Nahrávám...
Zpět

65-51-H/01 KUCHAŘ – ČÍŠNÍK

 

LETÁK OBORU KC

Učební obor KUCHAŘ – ČÍŠNÍK ve zkrácené formě

Obor je určen zájemcům se středním vzděláním ukončeným maturitní zkouškou nebo výučním listem bez ohledu na studijní zaměření

Získejte další výuční list za 1 rok a zvyšte možnosti svého uplatnění na trhu práce!

 Základní údaje učebního oboru KUCHAŘ – ČÍŠNÍK – ZKRÁCENÉ STUDIUM:

Délka studia: 1 rok

Forma studia: denní; střídání praktické a teoretické výuky v týdenních cyklech

Podmínky přijetí: 

Přesná kritéria pro přijetí zveřejní ředitelka školy vždy do 31. ledna pro následující školní rok na webových stránkách školy.

  • střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou nebo výučním listem bez ohledu na studijní zaměření
  • Přijímací řízení se řídí zákonem 561/2004 a vyhláškou 353/2016 Sb. v platném znění
  •  
  • Je nutné splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o vzdělávání v daném oboru vzdělání
  • Do oboru vzdělávání jsou přijímáni chlapci a dívky
  • Přijímací zkoušky se do zkráceného studia nekonají

Základní počet bodů je přidělen za dosažený průměrný prospěch v posledních třech pololetích předchozího vzdělávání. Další body získá žák za studijní výsledky v profilovém předmětu (cizí jazyk, chemie) v posledním ročníku studia. Pokud má žák v některém ze sledovaných pololetí snížené hodnocení z chování, naopak body ztrácí. Žák získává další body za umístění v soutěžích a olympiádách, které uvede na přihlášce.

  • Pro přijetí je stanoven minimální počet bodů, který musí uchazeč dosáhnout (vyhlašuje ředitelka školy v Kritériích pro přijetí v 1. kole přijímacího řízení do 31. ledna
  • Vyhodnocení probíhá na základě bodovacího systému zpracovávaného počítačem.

 

Po vyhodnocení výsledků seřadí uchazeče počítač podle získaných bodů a škola přijme plánovaný počet žáků. Další žáci, pokud splní kritéria a dosáhnou stanovaného limitu bodů pro přijetí, se stanou náhradníky, které škola postupně v pořadí osloví okamžitě, jakmile se některý z přijatých žáků rozhodne nenastoupit. 

 

 

Způsob ukončení: závěrečná zkouška

dokladem je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list

Závěrečná zkouška se řídí školským zákonem (561/2004 Sb.) a příslušným prováděcím předpisem (vyhláška 47/2005 Sb.) a se skládá ze tří částí:

 

  • Písemné části
  • Praktické zkoušky
  • Ústní zkoušky

 

Žák vykoná závěrečnou zkoušku úspěšně, pokud úspěšně vykoná všechny zkoušky, které jsou její součástí

Uplatnění absolventa

  • ve všech gastronomických provozech
  • Příprava běžného sortimentu pokrmů teplé a studené kuchyně
  • Úprava jídel a tabule pro slavnostní příležitosti
  • Znalost techniky obsluhy jídel a nápojů
  • Správné skladování potravin a nápojů
  • Sestavování jídelních a nápojových lístků
  • Výpočty kalkulací jídel a nápojů
  • Komunikace ve dvou cizích jazycích při obsluze hosta

 

Možnost dalšího vzdělávání absolventa:

  • Po získání výučního listu se absolvent může ucházet o přijetí na nástavbové studium – obor 64-41-L/51 Podnikání, zakončené maturitní zkouškou.
  • Možnost získání druhého výučního listu ve zkráceném studiu za 1 rok v oborech: 66-53-H/01 Operátor skladování, 23-55-H/01 Klempíř pro stavební výrobu, 36-52-H/01 Instalatér

Teoretické vyučování

  • pouze odborné předměty a odborná terminologie v cizím jazyce

Praktické vyučování:

  • moderně vybavené učebny (učebna stolničení a cvičná kuchyň), školní kuchyně a školní jídelna
  • pracoviště smluvních partnerů v lokalitách Kladno, Slaný, Rakovník, Praha

Odborné kurzy ukončené certifikátem:

  • Barmanský kurz
  • Kurz Barista – příprava kávy
  • Cukrářské kurzy
  • Kurz vyřezávání ovoce a zeleniny
  • Kurz Sommeliér (víno)
  • Pizza kurz

Workshopy:

  • Vepřové maso
  • Zvěřina
  • Drůbež

Odborné exkurze:

  • Pivovary (U Fleků, Plzeňský Prazdroj)
  • Víno (Bohemia sekt, Zámecké vinařství Lobkowicz)
  • Čokomuzeum

Studenstké projekty:

  • Dnes vaří šéf
  • Stochovské vepřobraní
  • Svatomartinské menu
  • Projekt První republika
  • Stochovský Masterchef
  • Naše tradice

Soutěže odborných dovedností:

  • Makro HoReCa – kuchařský pětiboj
  • Gastro Labe
  • Gastro Poděbrady
  • Soutěž o pohár Blanických rytířů